måndag 11 oktober 2010

Odla din trädgård...

Har läst lite renässans- och upplysningslitteratur här. Fina grejer.

Det skulle vara intressant att veta vilketdera som är värst (...), kort sagt genomgå alla de rysligheter vi alla har genomgått eller att stanna här och icke företaga oss något ? Frågar en gammal kvinna, som lidit alla kval man kan tänka sig, och några till, Candide i Voltaires roman med samma namn. En av Candides vänner, Martin, hävdade då starkt att människan är född för att leva antingen i orons ständiga kramp eller i ledsnadens dödliknande dvala. Denna åsikt ville inte Candide (=den troskyldiga) gå med på, men kunde inte bemöta den med en annan.

Senare träffar de på en gammal man på en arrendegård, vilken endast odlar tillsammans med sina barn för husbehov, han säger arbetet håller tre stora olyckor borta från oss: ledsnaden, lasten och armodet. Boken slutar sedermera med att just denna tanke får bli svaret på filosofins alla frågor om livet; vi måste odla vår trädgård, säger Candide. Hans vän Martin fortsätter med låt oss arbeta och icke resonera, det är det enda medlet till att göra livet drägligt.

Jepp. 1700-talsromaner är fina att läsa. Man blir så upplyft så att säga.

Man får följa Candide genom hans fruktansvärda liv, där han står ut med allt med lika oförtruten optismism och naivitet, hans upphöjda kärlek till Kunigunda, som han slutligen får äkta, trots att han helst skulle ha sluppit, då hennes skönhet totalt förstörts av det hemska liv hon tvingats utstå, och blivit allt mer anskrämlig och samtidigt alltmera grälsjuk och outhärdlig, men, mest för att få reta och straffa hennes högmodiga bror baronen, äktar han henne ändå.

Yes, men, men. Vi odlar väl vår trädgård då. Ingen idé att gnälla här över arbete, slit och släp, det är ju det som är själva meningen med människan alltså. Suck, inte har jag så noga tänkt på det förut att det kanske var här hos Voltaire som Hitler hittade sin slogan Arbeit macht freit!?

Nu mot romantiken och den stackars unge Werthers lidanden... Fast ska nog kolla in tv:n lite först...

Haft en bra måndag här i alla fall! Kanske inte så mycket pga mitt strävsamma arbetande dock...

Arbetsamkram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Goda människors tystnad....

Har tänkt mycket på det här med sociala medier på sistone. Att de både är av godo och av ondo är ett faktum men hur ska man förhålla sig t...